Bugun...



BOĞAÇ YÜZGÜL: GASTRONOMİ TURİZMİNİ YANLIŞ ELLERDEN KURTARMA VAKTİ ÇOKTAN GELMİŞTİR

Geçtiğimiz günlerde Avrupa Yerel Mutfak Kültürleri Toplluğu Asil Üyeliği’ne seçilen Gastronomi Uzmanı, Gurme, Yazar ve Şair Boğaç Yüzgül; bir kez d aha gastronomi turizminin önemi konusunda bir makale kaleme aldı.

facebook-paylas
Güncelleme: 09-02-2024 23:14:26 Tarih: 09-02-2024 12:23

BOĞAÇ YÜZGÜL: GASTRONOMİ TURİZMİNİ YANLIŞ ELLERDEN KURTARMA VAKTİ ÇOKTAN GELMİŞTİR

 

 

Geçtiğimiz günlerde Avrupa Yerel Mutfak Kültürleri Toplluğu Asil Üyeliği’ne seçilen Gastronomi Uzmanı, Gurme, Yazar ve Şair Boğaç Yüzgül; bir kez d aha gastronomi turizminin önemi konusunda bir makale kaleme aldı.

 

 

 

Geçtiğimiz günlerde Avrupa Yerel Mutfak Kültürleri Toplluğu Asil Üyeliği’ne seçilen Türk ve Dünya Mutfağı üzerine yaptığı çok sayıda gönüllü çalışma ile başta gastronomi sektörü olmak üzere birçok kesim tarafından büyük  takdir toplayan ve aynı zamanda Dünya Şarap Lezzetçileri Birliği Üyesi konumunda da bulunan Uluslararası Mutfak Sanatçıları ve Gurmeler Birliği Türkiye Masası Yönetim Kurulu Onursal Üyesi, Dünya Yöresel Lezzetleri Tanıtma Platformu Başkanvekili, TURİZMAGAZİNİST Araştırmacılar ve Yazarlar Platformu Mütevelli Heyet Üyesi ve Türkiye Görsel Sanatlar ve Edebi Eserler Eleştirmenleri Konsorsiyumu Genel Sekreteri  Gastronomi Uzmanı, Gurme, Yazar ve Şair Boğaç Yüzgül; bir kez d aha gastronomi turizminin önemi konusunda bir makale kaleme aldı.

 

İşte o açıklamadan küçük bir kesit:

 

‘Aslında gastronomi turizmi; Türkiye’nin tekrar tekrar tanıtılması kadar turizm geliri elde etmek için de önemli bir görev üstlenir. Gastronomi turizmine önem veren ülkelerin turizm gelirlerinde büyük artışlar sağlamaktadır. Bunu görememek,  bu konuda söz sahibi olabilecekolanların, boşverci olması maaleseftalihsizlik.  Gastronomi, tarihi ve kültürel değerler bir araya getirilerek turizm merkezlerinin cazibesini ve çekiciliğini arttırmayla mümkündür.  Gastronomi turizmi; turistlere rehber eşliğinde bir lokantada yöreselöğlen yemeği yedirmekten çoköte bir sektörel davranışlar bütünüolmalıdır. Daha ileri gidecek olursam, nasıl her il ve ilçede turizmil ve ilçe müdürlükleri olmasıgerektiği gibi; bu her dalı gastronomi  fışkıran ülkede, yine her il ve ilçede bir gastronomiturizmi il ve ilçe müdürlüklri de kurulmalıdır. Gastronomi turizminin ihmali, yanlış ellerce temsil ediliyor olması, doğru ellerin ise, gerek doğru ismin kendileri olduklarını, gerekse gastronomi turizminin anam ve önemini bilmiyor olmaları, turizmin kanayan yarasıdır. En azından benim için öyle.  Şu bilinmelidir ki, ciddi bir turizm faaliyetinin baştan çıkartıcı ve çekici unsuru olan gastronomi turizminin sürdürülebilirliğini ve gastronomi turizminin gelişmesinde katkı sağlanması mühim bir hadise.   Esasen  sürdürülebilir turizm açısından gastronominin önemine hala algılanmamış olması ya da algılatıyor olunması üzücüdür.  Nasıl olurda halen destinasyon pazarlama aracı olarak gastronominin etkisi yerleşik bir zihniyet olarak bilinememektedir.  Gastronomi turizminin gelişmesinde doğru karar vermenin oldukça önemli rollere sahip oldukları ve yüksek fayda sağlayacakları açıktır. Zira gastronomi turizmi çigt yönlü bir kazanım sağlamaktadır.  Paket turlarına, gastronomi turizminin eklenmesi ile turizmin kazanımının naslı daha artacağı yine açık bir gerçektir. Bu konuda çok yetkin ve artı onsuz projeler de üretilebilir. Yeter ki turizm sivil insiyatifi, bunu hayata geçirmek istesin…’

 

 

 

TURİZMAGAZİNE DERGİSİ




Kaynak: TURİZMAGAZİNE DERGİSİ

Editör: TURİZMAGAZİNE DERGİSİ

Bu haber 1450 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER TURİZM Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI