Bugun...


MACİT SOYDAN

facebook-paylas
SEN BENİM KİM OLDUĞUMU BİLİYOR MUSUN ?
Tarih: 24-12-2024 13:04:00 Güncelleme: 24-12-2024 13:04:00


Hep duyarız. "Sen benim kim olduğumu biliyor musun ?"

 

 

Genellikle de kendini karşısındakine karşı üstün göstermeye çalışan gereksiz tiplerle tartıştığınız zaman.

 

 
Hakikaten kimlerdir bunlar ? Neye ya da kime güvenirler. Özgüven mi yoksa karşısındakinin gözünü korkutup geri adım atmasını sağlamak için atılan bir olta mı? 

 

Benim için kendileri sadece cacıkta rendelenmiş hıyar kıvamındaki tiplerdir ancak yine de biraz derine inelim isterseniz.  

 


Evet, bu ifadeyi kullanan insanların aşağılık veya üstünlük kompleksine sahip olduğu bellidir. Aslında ikisi arasında pek fark yoktur. Hiç tanımadığı ve kendisinden zayıf gördüğü kişiye üstünlük taslamak, psikolojik bir bozukluğun dışavurumudur. Bunu söylemek için psikiyatri uzmanı veya psikolog olmak gerekmez. 

 


Aşağılık kompleksi, ünlü psikolog Alfred Adler tarafından ortaya konulan, aşırı rekabet ve saldırganlığa kadar çeşitli davranışlara yol açabilen temel bir yetersizlik ve güvensizlik duygusudur.

 


Genellikle kökeni çocukluk dönemine dayanan bu durumda çocuklar ebeveynlerinden olumsuz davranışlarına maruz kalırlar ve bu durum kişinin benlik ve karakterine zarar verir.

 


Aşağılık kompleksi, Adler tarafından üstün olma isteğinin insanı harekete geçirmesi olarak tanımlanmış ve her insanın bu duyguları yaşadığı belirtilmiştir.

 


Çocukluğunda takdir edilmeyen, başka çocuklarla kıyaslanan, şiddete maruz kalan kişiler yetişkin olduklarında bu durumdan kurtulamadıkları görülür. 

 


Kendilerini herkesten aşağıda gören bireyler varlıklarını ispat edebilmek için yoğun çaba harcar.

 


Aşağılık kompleksi kişide kaygı, depresyon, özgüven eksikliği, saplantı, takıntı, asosyallik gibi sorunlara yol açabilir. Kişi farkında olmadan insan ilişkileri zedelenebilir ve kişi yalnızlaşabilir.

 


Uzman psikiyatrist veya psikolog eşliğinde uygulanacak tedavi ve kişinin kendi kişisel gelişimine gösterdiği özen ile birlikte kendini geliştirmesi aşağılık kompleksinin tedavi edilmesini sağlayabilir.

 


Alfred Adler'e göre aşağılık kompleksinin tersi üstünlük kompleksidir. Üstünlük kompleksi yaşayan kişilerde benmerkezcilik görülür. Çevresindeki insanları umursamayan birey empatiden yoksundur ve kendini herkesten üstün görür.

 


İnsan, bu komplekslerini ancak özgüvenini artıracak bir sosyal hayat ve olumlu düşünce ile zararsız hale getirebilir. 

 

Ya da "Sen benim kim olduğumu biliyor musun ?" diye diye önüne gelen herkesin alay konusu olur... 

 

Nota ve Tınıyla... 

 

macit.soydan@gmail.com



Bu yazı 12120 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Henüz anket oluşturulmamış.
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI