Bugun...


MACİT SOYDAN

facebook-paylas
"YAPAY ZEKA"
Tarih: 28-03-2024 20:24:00 Güncelleme: 28-03-2024 20:24:00


 
 
Öncelikle başlığımızın konusu olan ve uzun bir süredir bilen ya da bilmeyen herkesin ilgi konusu haline gelen "Yapay Zeka"nın kısaca ne olduğunu belirteyim. 
 
 
Yapay zekâ ya da kısaca YZ, (İngilizce: Artificial intelligence ya da kısaca AI), insanlar da dahil olmak üzere hayvanlar tarafından, doğal zekânın aksine makineler tarafından görüntülenen bir zeka çeşidi olarak adlandırılıyor. 
 
 
İlk ve ikinci kategoriler arasındaki ayrım genellikle seçilen kısaltmayla ortaya çıkıyor. Güçlü yapay zeka genellikle Yapay genel zekâ (İngilizce: Artificial General Intelligence kelimelerinin kısaltılmışı olarak: AGI) olarak etiketlenirken, doğal zekayı taklit etme girişimleri yapay biyolojik zeka (İngilizce: Artificial Biological Intelligence: ABI) olarak kaydediliyor. 
 
 
Detaylarını merak edenler internet'ten bulabilir zaten. Yukarıda da ifade ettiğim üzere şimdi yeni moda "Yapay Zeka". 
 
 
Peki eğlenmeye çalışırken, başınıza neler gelebileceğini biliyor musunuz ? 
 
 
ABD ABD Hazine Bakanlığı Finans Sektöründe Yapay Zekaya Özel Siber Güvenlik Riskleri'nin Yönetimi'ne İlişkin bir rapor yayınladı. 
 
 
Tamamını yani meraklıları için orijinalini ABD Hazine Bakanlığı yani "U.S. Department of the Treasury. Managing Artificial Intelligence-Specific. Cybersecurity Risks in the Financial Services Sector" sitesinden okuyabilirsiniz. 
 
 
Gelelim raporun içeriğine; 
 
 
Rapor, Yapay Zekanın Güvenli, Güvenli ve Güvenilir Geliştirilmesi ve Kullanımına ilişkin 14110 sayılı ABD Başkanlığı Kararnamesi doğrultusunda yazılmış. Raporun geliştirilmesine Hazine Bakanlığı Siber Güvenlik ve Kritik Altyapı Koruma Ofisi (OCCIP) öncülük ediyor. OCCIP, Hazine Bakanlığı'nın finansal hizmetler sektörüne yönelik Sektör Risk Yönetimi Ajansı sorumluluklarını yerine getiren bir kurum. 
 
 
Konuyla ilgili olarak Yurtiçi Finans Müsteşarı Nellie Liang, şöyle kısa bir açıklamada bulunmuş ; 
 
 
"Yapay zeka, finansal hizmetler sektöründe siber güvenliği ve dolandırıcılığı yeniden tanımlıyor ve Biden Yönetimi, operasyonel esneklik ve finansal istikrara yönelik tehditlere karşı koruma sağlarken gelişen teknolojileri kullanmak için finansal kurumlarla birlikte çalışmaya kararlıdır" 
 
 
Hazine'nin yapay zeka raporu, güvenli bulut benimsemeye yönelik başarılı kamu-özel sektör ortaklığımıza dayanıyor ve finansal kurumların iş kollarını nasıl güvenli bir şekilde planlayabilecekleri ve hızla gelişen yapay zeka kaynaklı dolandırıcılığı nasıl önleyebilecekleri konusunda net bir vizyon ortaya koyuyor.
 
 
Raporda Hazine, yapay zekanın finansal hizmetler sektörünün güvenliği ve dayanıklılığı için sunduğu önemli fırsatları ve zorlukları tespit ediyor. Raporda, yapay zeka ile ilgili operasyonel risk, siber güvenlik ve dolandırıcılık sorunlarının acil çözümüne yönelik bir dizi sonraki adım özetleniyor: 
 
 
Biden unveils nominees for Treasury, development positions | Reuters
 
 
 
***Büyüyen yetenek açığını ele almak. Şirket içi yapay zeka sistemleri söz konusu olduğunda büyük ve küçük finansal kurumlar arasında giderek büyüyen bir uçurum var. Büyük kurumlar kendi yapay zeka sistemlerini geliştirirken daha küçük kurumlar, büyük modelleri eğitmek için gerekli dahili veri kaynaklarına sahip olmadıkları için bunu yapamayabilirler. Ek olarak, hâlihazırda buluta geçiş yapmış olan finansal kurumlar, yapay zeka sistemlerinden güvenli ve emniyetli bir şekilde yararlanma konusunda avantaja sahip olabilir.
 
 
***Dolandırıcılık verileri arasındaki uçurumun daraltılması.  Daha fazla firma yapay zekayı kullanmaya başladıkça, finansal kuruluşların eğitim modelleri için kullanabileceği verilerde bir boşluk ortaya çıkıyor. Firmalar arasında veri paylaşımının yetersiz olduğu dolandırıcılığın önlenmesi alanında bu fark oldukça belirgindir. Finansal kuruluşlar bu modelleri geliştirmek için kendi iç verileriyle çalışırken, büyük kuruluşlar çok daha fazla geçmiş veriye sahip oldukları için önemli bir avantaja sahip oluyorlar. Küçük kurumlar genellikle kendi dolandırıcılıkla mücadele yapay zeka modellerini oluşturmak için yeterli dahili veri ve uzmanlığa sahip değildir.
 
 
***Düzenleyici koordinasyon.  Finansal kurumlar ve düzenleyiciler, hızla değişen yapay zeka ortamında gözetim endişelerini birlikte en iyi şekilde nasıl çözebilecekleri konusunda işbirliği yapıyor. Ancak eyalet, federal düzeylerde ve uluslararası düzeydeki farklı finans sektörü düzenleyicileri yapay zekaya yönelik düzenlemeleri değerlendirdiğinden, düzenleyici parçalanma konusunda endişeler var.
 
 
***NIST Yapay Zeka Risk Yönetimi Çerçevesinin Genişletilmesi.  Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST) Yapay Zeka Risk Yönetimi Çerçevesi, finansal hizmetler sektörüyle ilgili yapay zeka yönetişimi ve risk yönetimi hakkında daha uygulanabilir içerik içerecek şekilde genişletilebilir ve uyarlanabilir.
 
 
***Veri tedarik zinciri haritalaması ve "beslenme etiketleri" için en iyi uygulamalar.  Üretken yapay zekadaki hızlı gelişmeler, modellerin doğru ve güvenilir veriler kullandığından ve gizlilik ile güvenliğin dikkate alındığından emin olmak için veri tedarik zincirlerini dikkatle izlemenin önemini ortaya çıkardı. Ayrıca finansal kurumların verilerinin nerede olduğunu ve nasıl kullanıldığını bilmesi gerekiyor. Finans sektörü, veri tedarik zinciri haritalamasına yönelik en iyi uygulamaların geliştirilmesinden faydalanacaktır.
 
Ek olarak sektör, satıcı tarafından sağlanan yapay zeka sistemleri ve veri sağlayıcılar için gıda "beslenme etiketi"ne benzer standartlaştırılmış bir tanımdan faydalanacaktır. Bu "beslenme etiketleri", modeli eğitmek için hangi verilerin kullanıldığını, verilerin nereden geldiğini ve modele gönderilen verilerin nasıl kullanıldığını açıkça belirtecektir.
 
 
***Kara kutu yapay zeka çözümleri için açıklanabilirlik.  Gelişmiş makine öğrenimi modellerinin, özellikle üretken yapay zekanın açıklanabilirliği, birçok finansal kurum için zorluk olmaya devam ediyor. Sektör, modelleri eğitmek için kullanılan veriler ve çıktılar ile bu modellerin sağlam test ve denetimi dikkate alınarak, üretken yapay zeka gibi kara kutu sistemlerine yönelik açıklanabilirlik çözümlerine yönelik ek araştırma ve geliştirmelerden faydalanacaktır. Bu çözümlerin yokluğunda finans sektörü, açıklanabilirliği olmayan üretken yapay zeka sistemlerinin kullanımına yönelik en iyi uygulamaları benimsemelidir.
 
 
***Beşeri sermayedeki boşluklar.  Yapay zeka gelişiminin hızlı temposu, hem yapay zeka modelleri oluşturma ve sürdürme konusunda yetenekli olanlar hem de yapay zeka kullanıcıları için önemli bir yapay zeka iş gücü yetenek açığını ortaya çıkardı. Daha az vasıflı uygulayıcılar için yapay zeka sistemlerinin güvenli bir şekilde nasıl kullanılacağına dair bir dizi en iyi uygulama, bu yetenek açığının yönetilmesine yardımcı olacaktır.
 
 
Ayrıca, hukuk ve uyumluluk alanları gibi alanlarda yapay zeka risklerini yöneten ekiplerde teknik yeterlilik açığı bulunmaktadır. Bilgi teknolojisi dışındaki çalışanlara yönelik role özgü yapay zeka eğitimi, bu kritik ekiplerin eğitilmesine yardımcı olabilir.
 
 
***Ortak bir yapay zeka sözlüğüne ihtiyaç var.  “Yapay zekanın” ne olduğunun tanımlanmasında sektör genelinde bir tutarlılık eksikliği mevcut. Finansal kurumlar, düzenleyiciler ve tüketiciler, yapay zekaya özgü ortak bir sözlükten büyük ölçüde faydalanacaktır.
 
 
***Dijital kimlik çözümlerini çözme.  Sağlam dijital kimlik çözümleri, finansal kuruluşların dolandırıcılıkla mücadele etmesine ve siber güvenliği güçlendirmesine yardımcı olabilir. Ancak bu çözümler teknoloji, yönetim ve güvenlik açısından farklılık gösterir ve farklı düzeylerde güvence sunar. Yeni ortaya çıkan bir dizi uluslararası, endüstriyel ve ulusal dijital kimlik teknik standartları geliştirilme aşamasındadır.
 
 
***Uluslararası koordinasyon.  Finansal hizmetlerde yapay zekanın düzenlenmesine yönelik ileriye yönelik yol, uluslararası düzeyde açık bir soru olmaya devam ediyor. Hazine, finansal hizmetlerde yapay zekanın riskleri ve faydaları konusunda yabancı mevkidaşlarla iletişim kurmaya devam edecek.
 
 
Hazine Müsteşarlığı'nın bu rapora yönelik araştırması kapsamında Hazine Müsteşarlığı, finansal hizmetler sektörü ve teknolojiyle ilgili 42 şirketle derinlemesine görüşmeler gerçekleştirmiş. 
 
 
Küresel sistemik öneme sahip finans kuruluşlarından yerel bankalara ve kredi birliklerine kadar her büyüklükteki finans firması, yapay zekanın kendi organizasyonlarında nasıl kullanıldığına dair girdi sağlamış. 
 
 
Ek paydaşlar arasında büyük teknoloji şirketleri ve veri sağlayıcılar, finans sektörü ticari birlikleri, siber güvenlik ve dolandırıcılıkla mücadele hizmet sağlayıcıları ve düzenleyici kurumlar yer aldı. Hazine'nin raporu, siber güvenlik ve dolandırıcılığın önlenmesine yönelik mevcut yapay zeka kullanım senaryolarının yanı sıra yapay zeka kullanımı ve benimsenmesine yönelik en iyi uygulamalar ve önerilere kapsamlı bir genel bakış sunuyor.
 
 
Rapor herhangi bir gereklilik getirmiyor ve finans sektöründe yapay zekanın kullanımını onaylamıyor veya caydırmıyor. 
 
 
Raporda işarete edildiği üzere, önümüzdeki aylarda Hazine, finans sektöründe yapay zekayı çevreleyen zorlukları ele almak için özel sektör, diğer federal kurumlar, federal ve eyalet finans sektörü düzenleyicileri ve uluslararası ortaklarla temel girişimler üzerinde çalışacak.
 
 
Bu rapor operasyonel risk, siber güvenlik ve dolandırıcılık konularına odaklanırken Hazine, yapay zekanın tüketiciler ve dışlanmış topluluklar üzerindeki etkisi de dahil olmak üzere yapay zeka ile ilgili bir dizi konuyu incelemeye devam edecek.
 
 
Bilgilerinize sunulur... :))
 
Nota ve Tınıyla... 
 
macit.soydan@gmail.com


Bu yazı 4815 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
1 Galatasaray 38 33 2 3 92 26 102 +66
2 Fenerbahçe 38 31 1 6 99 31 99 +68
3 Trabzonspor 38 21 13 4 69 50 67 +19
4 Başakşehir FK 38 18 13 7 57 43 61 +14
5 Kasımpaşa 38 16 14 8 62 65 56 -3
6 Beşiktaş 38 16 14 8 52 47 56 +5
7 Sivasspor 38 14 12 12 47 54 54 -7
8 Alanyaspor 38 12 10 16 53 50 52 +3
9 Çaykur Rizespor 38 14 16 8 48 58 50 -10
10 Antalyaspor 38 12 13 13 44 49 49 -5
11 Gaziantep FK 38 12 18 8 50 57 44 -7
12 Adana Demirspor 38 10 14 14 54 61 44 -7
13 Samsunspor 38 11 17 10 42 52 43 -10
14 Kayserispor 38 11 15 12 44 57 42 -13
15 Hatayspor 38 9 15 14 45 52 41 -7
16 Konyaspor 38 9 15 14 40 53 41 -13
17 MKE Ankaragücü 38 8 14 16 46 52 40 -6
18 Fatih Karagümrük 38 10 18 10 49 52 40 -3
19 Pendikspor 38 9 19 10 42 73 37 -31
20 İstanbulspor 38 4 27 7 27 80 16 -53
Takım O G M B A Y P AV
1 Eyüpspor 34 24 7 3 77 31 75 +46
2 Göztepe 34 21 6 7 60 20 70 +40
3 Sakaryaspor 34 17 8 9 50 35 60 +15
4 Bodrumspor 34 15 7 12 43 22 57 +21
5 Çorum FK 34 16 10 8 55 36 56 +19
6 Kocaelispor 34 16 11 7 48 41 55 +7
7 Boluspor 34 15 11 8 33 35 53 -2
8 Gençlerbirliği 34 13 9 12 39 33 51 +6
9 Bandırmaspor 34 13 10 11 49 32 50 +17
10 Erzurumspor FK 34 12 11 11 30 34 44 -4
11 Ümraniyespor 34 12 15 7 40 47 43 -7
12 Manisa FK 34 9 12 13 40 40 40 0
13 Keçiörengücü 34 10 14 10 34 43 40 -9
14 Adanaspor 34 11 17 6 28 45 39 -17
15 Şanlıurfaspor 34 9 14 11 32 37 38 -5
16 Tuzlaspor 34 9 14 11 35 47 38 -12
17 Altay 34 5 25 4 16 76 10 -60
18 Giresunspor 34 2 28 4 16 71 7 -55
Takım O G M B A Y P AV
1 Esenler Erokspor 36 26 5 5 83 29 83 +54
2 Van Spor FK 36 24 6 6 63 37 75 +26
3 Bucaspor 1928 36 21 5 10 54 25 73 +29
4 1461 Trabzon FK 36 21 6 9 71 39 72 +32
5 Ankaraspor 36 15 8 13 45 35 58 +10
6 Yeni Mersin İdman Yurdu 36 16 10 10 50 36 58 +14
7 Beyoğlu Yeniçarşıspor 36 15 14 7 47 38 52 +9
8 Karacabey Belediye Spor 36 13 11 12 43 37 51 +6
9 Ankara Demirspor 36 15 16 5 43 46 50 -3
10 Diyarbekir Spor 36 12 15 9 39 41 45 -2
11 Kırklarelispor 36 11 14 11 33 41 44 -8
12 Altınordu 36 10 13 13 45 39 43 +6
13 Hes İlaç Afyonspor 36 10 14 12 25 38 42 -13
14 Serik Belediyespor 36 10 16 10 29 45 40 -16
15 Nazilli Belediyespor 36 11 16 9 38 57 39 -19
16 Zonguldak Kömürspor 36 11 17 8 41 57 38 -16
17 Kırşehir Futbol SK 36 5 23 8 38 76 23 -38
18 Bursaspor 36 6 22 8 28 64 23 -36
19 Adıyaman FK 36 4 25 7 28 63 19 -35
Takım O G M B A Y P AV
1 Kepezspor FAŞ 28 22 2 4 67 18 70 +49
2 Aliağa Futbol A.Ş. 28 19 0 9 60 18 66 +42
3 Ayvalıkgücü Belediyespor 28 15 6 7 40 25 52 +15
4 52 Orduspor FK 28 14 7 7 40 28 49 +12
5 İnegöl Kafkas GK 28 13 7 8 37 30 47 +7
6 Edirnespor 28 13 10 5 45 28 44 +17
7 Mardin 1969 Spor 28 12 11 5 40 34 41 +6
8 K.Çekmece Sinopspor 28 10 10 8 41 31 38 +10
9 Karabük İdmanyurdu Spor 28 10 13 5 27 44 35 -17
10 Artvin Hopaspor 28 9 12 7 33 29 34 +4
11 Talasgücü Belediyespor 28 10 14 4 34 45 34 -11
12 Kırıkkalegücü FK 28 8 15 5 31 42 29 -11
13 Gümüşhanespor 28 4 14 10 25 49 22 -24
14 Malatya Arguvanspor 28 3 21 4 21 57 13 -36
15 Tarsus İdman Yurdu 28 2 22 4 20 83 10 -63
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 26/05/2024 Fenerbahçe 6 - 0 İstanbulspor
 26/05/2024 Hatayspor 2 - 0 Çaykur Rizespor
 26/05/2024 Adana Demirspor 2 - 6 Başakşehir FK
 26/05/2024 Trabzonspor 4 - 2 MKE Ankaragücü
 26/05/2024 Pendikspor 0 - 1 Gaziantep FK
 26/05/2024 Konyaspor 1 - 3 Galatasaray
 26/05/2024 Kasımpaşa 2 - 1 Beşiktaş
 25/05/2024 Sivasspor 2 - 1 Kayserispor
 25/05/2024 Fatih Karagümrük 3 - 1 Samsunspor
 24/05/2024 Alanyaspor 1 - 1 Antalyaspor
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 11/05/2024 Kocaelispor 0 - 2 Sakaryaspor
 11/05/2024 Erzurumspor FK 0 - 4 Eyüpspor
 11/05/2024 Boluspor 2 - 1 Çorum FK
 11/05/2024 Göztepe 1 - 1 Bodrum FK
 11/05/2024 Adanaspor 1 - 0 Bandırmaspor
 11/05/2024 Tuzlaspor 1 - 1 Gençlerbirliği
 11/05/2024 Şanlıurfaspor 2 - 0 Manisa FK
 10/05/2024 Giresunspor 1 - 2 Ümraniyespor
 10/05/2024 Keçiörengücü 1 - 1 Altay
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 Hük. Bursaspor 3 - 0 Van Spor FK
 04/05/2024 Altınordu 3 - 3 Sincan Belediyesi Ankaraspor
 04/05/2024 Bucaspor 1928 3 - 1 Diyarbekir Spor
 04/05/2024 Serik Belediyespor 0 - 6 Esenler Erokspor
 04/05/2024 Beyoğlu Yeniçarşıspor 3 - 1 Karacabey Belediye Spor
 04/05/2024 Adıyaman FK 4 - 1 Hes İlaç Afyonspor
 04/05/2024 Ankara Demirspor 5 - 2 Yeni Mersin İdman Yurdu
 04/05/2024 Kırklarelispor 1 - 3 Zonguldak Kömürspor
 04/05/2024 Kırşehir Futbol SK 4 - 5 1461 Trabzon FK
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 27/04/2024 Malatya Arguvanspor 3 - 4 Talasgücü Belediyespor
 27/04/2024 Gümüşhanespor 2 - 4 Kepezspor FAŞ
 27/04/2024 Artvin Hopaspor 0 - 1 52 Orduspor FK
 27/04/2024 Mardin 1969 Spor 4 - 2 İnegöl Kafkas GK
 27/04/2024 Tarsus İdman Yurdu 1 - 1 Karabük İdmanyurdu Spor
 27/04/2024 Ayvalıkgücü Belediyespor 1 - 0 Edirnespor
 27/04/2024 Aliağa Futbol A.Ş. 6 - 3 Kırıkkalegücü FK
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


NAMAZ VAKİTLERİ
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI