Bugun...



TÜROB’TAN BEKLENEN İTİRAF GELDİ: DOLULUKLAR İSTEDİĞİMİZ GİBİ DEĞİLDİ

TÜROB Başkanı Müberra Eresin; 2023’te otel doluluklarının; istedikleri seviyede olmadığını itiraf etti.

facebook-paylas
Tarih: 07-02-2024 19:50

TÜROB’TAN BEKLENEN İTİRAF GELDİ: DOLULUKLAR İSTEDİĞİMİZ GİBİ DEĞİLDİ

 

 

 

TÜROB Başkanı Müberra Eresin; 2023’te otel doluluklarının; istedikleri seviyede olmadığını itiraf etti.

 

 

TÜROB Başkanı Müberra Eresin, 2023 yılında şehir otellerindeki dolulukların istedikleri seviyelerde olmadığını açıkladı.

 

Eresin, Airbnb için yapılan düzenlemenin bir benzerinin UBER için de yapılması gerektiğini söyledi.

 

Türkiye Otelciler Birliği Başkanı Müberra Eresin, EMITT Turizm Fuarında Turizm Danışmanı Osman Ayık moderatörlüğünde düzenlenen ‘Başkanlar Oturumu’nda 2024 turizm sezonu beklentileri hakkında açıklamalarda bulundu.

 

“Şehir otellerindeki dolulukları istediğimiz gibi olmadı”

2023 yılında otel doluluklarının istedikleri düzeyde olmadığını ifade eden Müberra Eresin, “TÜROB olarak şehir otellerini temsil etmeye çalışıyoruz. Zaman zaman verdiğimiz rakamlar Kültür ve Turizm Bakanlığı rakamlarıyla uyuşmuyor. Bunun ana nedeni de kayıt dışı konaklamanın çok yoğun sayıda olması. 2023 yılında turist ve turizm geliri arttı ama otel doluluklarında yüzde 10 gerileme oldu. Doluluk oranlarımız düşerken oda fiyatlarımız da yükseldi. Genel olarak 2022’de çok iyi başlayan şehir otel doluluklarının 2023’te düşmesinin temel nedenleri var. Depremden tutun da hali hazırda devam eden savaşlar gibi etkilerin sonucunda İstanbul başta olmak üzere şehir otellerindeki doluluklar istediğimiz gibi olmadı.” şeklinde konuştu.

 

“İlk yarıda beklediğimizi bulabilmiş değiliz”

2024 yılı için ise nisan ayına kadar bir hareket görmediklerini söyleyen Eresin, “İspanya’ya gittik, Fransa’ya gittik, Almanya’ya gittik, en son Suudi Arabistan’da workshop yaptık. Türkiye hala en çok seyahat edilmek istenen destinasyonların başında geliyor. Tek bir istek var; Savaşın bitmesi. Barışın olmadığı yerde turizmi konuşmak pek mümkün değil. Bakanlığın, TGA’nın ve STK’ların büyük çabalarıyla turizm ayağa kalkabiliyor. Bu birçok ülkede de konuşuluyor. ‘Nasıl oluyor da Türkiye bu krizlere rağmen hala turizm yapabiliyor?’ diye. Aslında ilk yarıda beklediğimizi bulabilmiş değiliz. Nisan ayına kadar çok hareket görmüyorum. Nisan’dan sonra bu durum da biraz sakinleşir ve hedeflerimizi aşarız. 60 milyon turist 60 milyar turizm geliri hedefine odaklanmış durumdayız. Çin’e Hindistan’a Japonya’ya, Brezilya’ya gideceğiz. Pes etmeyeceğiz. 2024’ün 2023’ü aratmayacak bir yıl olacağını ön görürüyüz.” ifadelerini kullandı.

 

“Birçok kurumla işbirliği yapıyoruz”

İstihdam problemini çözmek için yürüttükleri çalışmaya değinen TÜROB Başkanı, “Hem gastronomi hem de konaklama alanında eğitim konusunda destek vermek için çalışıyoruz. İstihdam konusunda yaşanan sorunları azaltmak adına öğrencilerimize, halka konaklama sektörünü anlatmaya çalışıyoruz. En ciddi sıkıntımız olan iş gücü sıkıntımızı azaltmak için birçok kurumla iş birliği çalışması yapıyoruz.” dedi.

 

 “THY’nin uçtuğu her destinasyon bizim için yeni pazar”

Avrupa’dan Türkiye’ye gelişlerin düştüğünü fakat uzak destinasyonlardan gelişlerin arttığı bilgisini veren Eresin, “Bizim en büyük farklarımızdan biri THY. THY’nin uçtuğu her destinasyon bizim için yeni bir pazar. Maalesef Avrupa’dan girişler düşüyor gözükse de uzak destinasyonlardan artış gözlüyoruz. Odaklandığımız pazarlar uzak pazarlar. Avrupa’da bir sakinlik söz konusu. Komsularımızda savaş varken Avrupa’dan çok büyük artışlar beklemiyoruz.” şeklinde konuştu.

 

“Orta Doğu’daki turist potansiyelini bizden çekmeye çalışan rakiplerimiz var”

Orta Doğu’daki turist potansiyelini Türkiye’den çekmeye çalışan rakiplerin olduğunu söyleyen Eresin, “Orta Doğu pazarı ile ilgili sıkıntılar olduğu yazılıyor ama Suudi Arabistan’da bir workshop yaptık. Talebin çok iyi olduğunu gördük. Orta Doğu pazarıyla ilgi kara propagandayı sona erdirmemiz gerekiyor. Oradaki turist potansiyelini kendilerine çekmeye çalışan rakiplerimiz var buna izin vermeyeceğiz. Farklı destinasyondan turist gelme potansiyeli var Türkiye’ye. THY’nin uçmadığı pazarlardan da çok sayıda turist almaya başladık. Bu yeni pazarların diğer pazarlardan kaynaklanan açıkları kapatmasını bekliyoruz.” diye konuştu.

 

“Ortada haksız bir rekabet var”

Eresin Airbnb yasası hakkında şu ifadeleri kullandı:

 

“Bazı kesimlerce çok yanlış anlaşılıyoruz. Airbnb’ye karşı değiliz. Bizim karşı olduğumuz kısım kayıt dışı konaklama yerleri. Bugün baktığımızda apartman gibi gözüken fakat kapısında otel yazan çok yer var. Bizim amacımız bu yerlerin kayıtlara dahil edilmesi. Konaklama tesislerindeki doluluk düştüyse bunun ana nedeni bu kayıt dışı yerler. Bugün baktığımızda Bakanlığın çıkardığı yasayı incelersek bizim karşı olduğumuz noktalar yok. Özel sektörün de zaten istediği bir durum. Ortada haksız bir rekabet var. Biz bütün konaklama tesisleri güvenliği sağlayan, sertifika alan ve vergi veren yerleriz.  Bu yerlere baktığınızda hiçbir belgesi yok fakat kapısında otel yazıyor. Biz bu düzenlemeyle şartları eşitliyoruz. Biz dünyada hangi uygulama varsa Türkiye’de olabilmesinden yanayız. Ulaşım kısmında da aklıma Uber geldi. Her fırsatta altını çizmek istiyoruz. Tüm dünyada kullanılan bir sistem var, Türkiye’de de bu sistemin kullanılmasını istiyoruz. Bu uygulamanın Airbnb gibi bir an önce hayata geçirilmesini istiyoruz.”

 

Türkiye’nin ulaşım problemlerinden birinin demiryolu eksikliği olduğunu ifade eden Müberra Eresin, “Türkiye’ye ye hava yoluyla ulaşım konusunda bir sıkıntı yaşamıyoruz. Bizim ana problemimiz demiryolu. Birçok ülkede şehirler ve ülkeler arasında demiryolu çok fazla. Daha düşük maliyetli ulaşımlar yaratmalıyız. Şehirlerde geceleme oranı 2,35 ile 3 arası. Bir de şehir destinasyonlarına baktığınızda seyahat paketinin içinde konaklama tesisinin verdiği fiyatın çok da önemi yok. İstanbul en uygun konaklama yapılabilecek şehirler arasında geliyor. Her ay sonu verileri yayınlıyoruz. Geçtiğimiz yıldan bu yana yüzde 12 artış olmuş ama İstanbul olması gerektiği yerde değil. Şehir otellerimiz hassas davranmalı.” dedi.

 

“Otel zincirlerimizin yurt dışına açılması gerek”

Otel zincirlerimizin yurt dışına açılabilmesi için desteklenmesi gerektiğini ifade eden Eresin, “Turquality’den şu anda konaklama sektörünün destek alması çok zor. Çok başarılı otel zincirlerimiz var. Bunların yurt dışına açılabilmesi için desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz. İstanbul’da belediye, valilik İTO destek veriyor ama turizm için daha çok destek verilmesi gerekiyor. Biz kendi ürünlerimizi daha çok öne çıkarmalıyız.” şeklinde konuştu.

 

TURİZMAGAZİNE DERGİSİ




Kaynak: TURİZMAGAZİNE DERGİSİ

Editör: TURİZMAGAZİNE DERGİSİ

Bu haber 994 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI