GASTRONOMİ TURİZMİ UZMANI BOĞAÇ YÜZGÜL: GASTRONOMİ ETİK İLKELERİ OLMADAN İCRA EDİLMEMELİ
Gastronomi ve Gastronomi Turizmi Uzmanı, Gurme, Yazar ve Şair Boğaç Yüzgül; ‘Gönüllü Yazar’ kategorisinde yer aldığı LEZZETÜRK DERGİSİ okurları için, ‘Gastronomik Ahlâk ve Ahlaksızlıklar’ başlıklı bir makale kaleme aldı.
Tarih: 08-04-2024 12:29
Gastronomi ve Gastronomi Turizmi Uzmanı, Gurme, Yazar ve Şair Boğaç Yüzgül; ‘Gönüllü Yazar’ kategorisinde yer aldığı LEZZETÜRK DERGİSİ okurları için, ‘Gastronomik Ahlâk ve Ahlaksızlıklar’ başlıklı bir makale kaleme aldı.
Türk ve Dünya Mutfağı üzerine yaptığı çok sayıda gönüllü çalışma ile başta gastronomi sektörü olmak üzere birçok kesim tarafından büyük takdir toplayan ve aynı zamanda Dünya Şarap Lezzetçileri Birliği Üyesi konumunda da bulunan Uluslararası Mutfak Sanatçıları ve Gurmeler Birliği Türkiye Masası Yönetim Kurulu Onursal Üyesi, Dünya Yöresel Lezzetleri Tanıtma Platformu Başkanvekili, TURİZMAGAZİNİST Araştırmacılar ve Yazarlar Platformu Mütevelli Heyet Üyesi ve Türkiye Görsel Sanatlar ve Edebi Eserler Eleştirmenleri Konsorsiyumu Genel Sekreteri Gastronomi Uzmanı, Gurme, Yazar ve Şair Boğaç Yüzgül; ‘Gönüllü Yazar’ kategorisinde yer aldığı LEZZETÜRK DERGİSİ okurları için, ‘Gastronomik Ahlâk ve Ahlaksızlıklar’ başlıklı bir makale kaleme aldı.
Söz konusu makalesinde, her mesleket olduğu gibi gastronomide de ahlâkın çok önemli olduğunu hatırlatan Gastronomi ve Gastronomi Turizmi Uzmanı, Gurme, Yazar ve Şair Boğaç Yüzgül; ‘Anlayışlara ve mantık sinsilesine göre farklılıklar gösterse de, ‘Mesleki Ahlaki Değer Yargıları’ kavramının ehemmiyeti; hem gıda ve tarım endüstrisi ile gastronomi arenasında; hem de değer odaklı tüketici için giderek daha fazla ön plâna çıkar bir konuma bürünmüştür’ ifadelerien yer verdi.
İşte Türk ve Dünya Mutfağı üzerine yaptığı çok sayıda gönüllü çalışma ile başta gastronomi sektörü olmak üzere birçok kesim tarafından büyük takdir toplayan ve aynı zamanda Dünya Şarap Lezzetçileri Birliği Üyesi konumunda da bulunan Uluslararası Mutfak Sanatçıları ve Gurmeler Birliği Türkiye Masası Yönetim Kurulu Onursal Üyesi, Dünya Yöresel Lezzetleri Tanıtma Platformu Başkanvekili, TURİZMAGAZİNİST Araştırmacılar ve Yazarlar Platformu Mütevelli Heyet Üyesi ve Türkiye Görsel Sanatlar ve Edebi Eserler Eleştirmenleri Konsorsiyumu Genel Sekreteri Gastronomi Uzmanı, Gurme, Yazar ve Şair Boğaç Yüzgül’ün o makalesi:
GASTRONOMİDE AHLAK VE AHLAKSIZLIKLAR
‘Anlayışlara ve mantık sinsilesine göre farklılıklar gösterse de, ‘Mesleki Ahlaki Değer Yargıları’ kavramının ehemmiyeti; hem gıda ve tarım endüstrisi ile gastronomi arenasında; hem de değer odaklı tüketici için giderek daha fazla ön plâna çıkar bir konuma bürünmüştür. Bunda bilinçli tüketim anlayışının yanı sıra, sağlıkllık arayışının da etkisi tabii ki yadsınamaz ama bir yerde de artık zorunluluklar da devrededir ve kaçınılmazlık söz konusudur…
Biz gastronomi uzmanları buna; çok anlaşılır bir dille ‘Gastronomi Ahlakı’ ya da ‘Gastronomi Etiği’ diyoruz.
Gastronomi anlakının, toplumsal olduğu kadar bimilsel ya da sosyo-bilimsel yanları ve yönlerini de gözdenkaçırmamak lazımdır.
Misâl olarak; ‘Biyoetik’ olarak isimlendirilen etik gıda sunum ya da alternatifleri; insana saygı, gıda ve içeceklerimizi nasıl üretildiğini bilme hakkı, gerekirse bunları gözlemleme ya da net bi rapor edinme hakkı, hayvanlara gereksiz yere acı çektirmeme ya da hangi inançtan olsun, o inanç çerçevesinde kesim yapılıp yapılmadığı, tarım çalışanları, üreticiler ve bu alandaik besinzincirinin makul ücret ve uygun çalışma koşularına sahip olup olmadığının bilinmesi, tüm denetim mekanizmalarının azamiden de öte tam randımanlı olarak çalıştığının ispatlanmas, yaşam ve sağlığı korunudğunun net olarak ortaya konulmuş olması; tüm bunların kalıcılığını kapsar, hattâ kapsamak zorundadır.
Tam bu noktada tabii ki bilinçlilik önemlidir ama etik kurallara uyacak üreticinin varlığından da şüphe edilmemesi en önemli faktör ve öğe olacaktır.
Çalışma hayatında ve hele hele de gastronomi dünyasında; mesleki ahlaki değerlere uygun davranışlarda bulunmak, insni bir vazifedir her şeyden önce…
Mesleki etik kurallarının genel olarak üç temel felsefeetraında döndüğünü yazmak yanlış olmayacaktır ki, bu üç ana faktör birçok alt temeli de inşa etmektedir.
Etik kodlar, meslek ideallerinin toplum ile profesyoneller arasında paylaşılmasını sağlar, yine etik kodlar, disipline edilmesi gereken ve beklenen standartların altında olması gereken davranışlar için kabul edilebilir standartların geliştirilmesini getirir. Bunlara ek olarak, yine etik kodlar, meslek yaşamında etik davranışa yönelik genel kılavuzlardır.
Bunlara ek olarak ferdi mesleki etik davranış tutumlarından çok, genel geçer kuralların da hele hele gastronomide belirlenmesi olmazsa olmazdır.
Bireysel kişilikler yerine, doğru veya yanlış eylemler konusunda daha elle tutulur ve istikrarlı bir rehberlik sağlar, belirsiz durumlarla nasıl başa çıkılacağı konusunda rehberlik eder, idarecilerin veya patronların otokratik gücünü kontrol eder, birlik ya da sivil insiyatiflerin; sosyal sorumluluğunu tanımlar, işletme ya da işletmelerin ya da mesleğin çıkarlarına hizmet eden bir yanı da vardır.
İlkesiz gastronomiden asla söz edilemez. ‘İnsanlara nasılsa açlar, ne versek yerler,içerler’ mantığı ile hareket edilmesi; gastronomiye verilebilecek en büyük zarar olacaktır. Bu zararın da orta ve zun vadede telaffisi asla ve asla olmayacaktır…
Kaldı ki, artık gastronomi sadece tek başına bir kazanç alanı değil; gastronomi turizmi ve uluslararası pazarlar gibi çok geniş sahalarda da ekonomisi gözler önünde olan bir alan olduğu için, etik değerler çok daha fazla önem arzetmektedir…..’
BALKAN TURİZM HABER AJANSI
Kaynak: BALKAN TURİZM HABER AJANSI
Editör: BALKAN TURİZM HABER AJANSI
Bu haber 1397 defa okunmuştur.
Etiketler :
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EKO-MAGAZİN Haberleri