TURİSTİK PERSONELİN İNGİİLZCE BİLE BİLMEMESİ SORUNU BÜYÜK SIKINTI
Yusuf Hacısüleyman, Antalya’da 2024 yılı turist sayısının 2023 yılından fazla olmayacağını öne sürdü. Hacısüleyman ayrıca turizm personelinin yabancı dil sorununa dikkat çekti.
Tarih: 06-01-2024 13:04
ATSO Oteller ve Benzer Konaklama Yerleri Meslek Komitesi Üyesi Yusuf Hacısüleyman, Antalya’da 2024 yılı turist sayısının 2023 yılından fazla olmayacağını öne sürdü. Hacısüleyman ayrıca turizm personelinin yabancı dil sorununa dikkat çekti.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu ve Oteller ve Benzer Konaklama Yerleri Meslek Komitesi Üyesi Yusuf Hacısüleyman, 2024 turizm sezonu ile ilgili değerlendirmede bulundu.
Antalya Son Haber’den Yusuf Katrağ’ın haberine göre, Antalya’da 16 milyonluk turist sayısına ulaşıldığına işaret eden Hacısüleyman, 2024 yılı beklentilerinin bu rakamın üzerinde olmadığını ifade etti. Hacısüleyman, “2024’te rakamların daha yukarıda olması için bizim şehir olarak bir şeyler yapmış olmamız gerekirdi. Hiçbir şey yapmadan sadece günlük yaşantımızı devam ettirerek daha fazla misafir beklemek ticaretin tabiatına aykırı” diye konuştu.
“Gönül daha fazla olmasını arzu ederdi”
Yapmış olduklarını öngörünün doğru olduğunu ifade eden Hacısüleyman, “31 Aralık itibariyle şehrimize gelen yabancı girişlerde 16 milyonu yakaladık. Gönül daha fazla olmasını arzu ederdi ama yapmış olduğumuz öngörünün doğru olması sevindirici” dedi.
2024 yılı ile ilgili öngörüde bulunan Hacısüleyman, “2023 yılında ziyaretçi girişi, yani pasaportlara baktığımızda şehrimizde 3.5 milyon civarında Rus vatandaşını misafir ettik. Aralarında 50 bin civarında fark var ama Alman misafir sayısı da hemen hemen aynı. 3.5 milyon diyebiliriz. Gelişen bir ülke ziyaretçi sayımız İngiltere. Yaklaşık 1 milyon 400 bin civarında. Yakın zamana kadar her yıl artış gösteren 1 milyon 200 bin civarında Polonya’dan misafirimiz var” dedi.
“Turizmde 4. sırada olan ülkenin gençleri İngilizce bilmiyor”
2024 yılı beklentilerinin bu rakamın üzerinde olmadığını belirten Hacısüleyman, şu ifadeleri kullandı:
“2024’te rakamların daha yukarıda olması için bizim şehir olarak bir şeyler yapmış olmamız gerekirdi. Hiçbir şey yapmadan sadece günlük yaşantımızı devam ettirerek daha fazla misafir beklemek ticaretin tabiatına aykırı. Hiçbir şey yapmadan İngilizce bilen personel aramak gibi bir şey bu. Türkiye ziyaretçi sayısı bakımından dünyada 4. sırada. Dördüncü sırada olan bir ülkenin gençleri İngilizce veya başka bir dili bilmiyor. Okullarımızda bunu öğretecek yeteri sayıda eğitimcimiz yok. Ondan sonra personel arıyoruz.
Daha çok insanın insana hizmet ettiği bir yapımız var. Bu iş gücünün maliyetini kur makası dediğimiz bir canavarla yenmeye çalışıyoruz. Asgari ücretteki artışın enflasyon ve kur artışıyla paralel gitmesi gerekli. Biri önden diğeri arkadan gittiği zaman turizmin maliyetlerini ciddi şekilde etkiliyor. O nedenle gelecek olan misafir sayısı turizm için yeterli olmayacak diye bir tehdit görüyoruz”
“Bölgenin cazibesinin verilmesi lazım”
Hacısüleyman, yurt dışında bölgesel pazarlamaların yapıldığına dikkat çekerek “Bütün bölgenin planının görsel bir şekilde pazarlanması gerekiyor. Görsellerle, binalar, parklar, sokaklar konulmuş şekilde, öyle pazarlanması gerekiyor. Arkadaşlarımız daha çok kendi yapacakları binaların görselleriyle pazarlamaya çalışıyor ama o bir şey ifade etmiyor. O bölgenin cazibesinin verilmesi lazım” diye konuştu.
ATSO Oteller ve Benzer Konaklama Yerleri Meslek Komitesi Üyesi Yusuf Hacısüleyman, esasen çok ciddi bir konuya dikkat çekmiş oluyor. Bu konuya yıllar önce WMWNEWSTURKEY&WMAGAZINEWORLD CEO’su Turizmagazinizm akımının başlatıcısı Sedat Karagöz ve Gastronomi ve Gastronomi Turizmi Uzmanı, Gurme, Yazar ve Şair Boğaç Yüzgül de dikkat çekmişti.
WMWNEWSTURKEY&WMAGAZINEWORLD CEO’su Turizmagazinizm akımının başlatıcısı ve ‘Pervasız ve Saygısız Magazin Basınına Simokin Giydireceğiz’ sloganının yaratıcısı Gazeteci-Yazar Sedat Karagöz, turizmde ehil personel sıkıntısının, ileride turizmin en büyük sorunu olacağnı birçok yazılı ve sözlü açıklamasında defalarca kaydederek, ‘Dil bilmeyen turizm personeli mi olur? House-kkenepng departmanından Bar Supervisor’e, resepsiyonistten havuzcuya kadar tüm turizm personelinin, hele de Antalya ve Bodurm gibi turistik bölgelered dil bilmeyenlerden isithdam edimiş olması kabul edilemez’ yorumunu yapmıştı.
Türk ve Dünya Mutfağı üzerine yaptığı çok sayıda gönüllü çalışma ile başta gastronomi sektörü olmak üzere birçok kesim tarafından büyük takdir toplayan ve aynı zamanda Dünya Şarap Lezzetçileri Birliği Üyesi konumunda da bulunan Uluslararası Mutfak Sanatçıları ve Gurmeler Birliği Türkiye Masası Yönetim Kurulu Onursal Üyesi, Dünya Yöresel Lezzetleri Tanıtma Platformu Başkanvekili, TURİZMAGAZİNİST Araştırmacılar ve Yazarlar Platformu Mütevelli Heyet Üyesi ve Türkiye Görsel Sanatlar ve Edebi Eserler Eleştirmenleri Konsorsiyumu Genel Sekreteri Gastronomi ve Gastronomi Turizmi Uzmanı, Gurme, Yazar ve Şair Boğaç Yüzgül ise; turizm okullarında olması gereken turizm personeli öğreti ve gerçeklerinin; varolan süreçle hiçbir biçimde bağdaşmadığnı ifade etmiş, ‘Turistik otel yönetici ve birilkleri, başkaca birçok STK, otel işletmecileri, otel müdürleri; asla ehil personel arayışında olmuyor. Normalde turistik bölgedeki en küçük esnaf bile di bilmek zorundayken, bizde bu iş ihmâl ediliyor. Oysa yerel yönetimler bu konuda kurslar açıp, personeli eğitebilir. Ama yapılmıyor, lisan konusu sanhik hiç yokmuş gibi davranılıyor’ kaydında bulunmuştu.
BALKAN TURİZM HABER AJANSI
Kaynak: BALKAN TURİZM HABER AJANSI
Editör: BALKAN TURİZM HABER AJANSI
Bu haber 5004 defa okunmuştur.
Etiketler :
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER TURİZM Haberleri