Bugun...




facebook-paylas
SAZIN TELİ KOPTU'DAN KADINLIK BİZDE KALSIN'A...
Tarih: 30-11-2024 18:40:00 Güncelleme: 30-11-2024 18:40:00


KİTAP..

 

BÜYÜK SORUNLARIN KÜÇÜK KİTABI - (Serdar Nurmedov)


Acıdan kaçmak, dertlerimize çare bulmak için yaptıklarımızdan biri de kitap okumaktır ama okuduğumuz kitaplar çoğu zaman başka insanların hayatından ya da hikâyesinden bahseder. Sorunların ve yaşananların dışsallaştırılması kabulünü kolaylaştırıyor olabilir belki ama Doç. Dr. Serdar Nurmedov 'Büyük Sorunların Küçük Kitabı'nda doğrudan SİZ’e odaklanıyor. Timaş Yayınları'nının okurlarla buluşturduğu bu kitapta farkındalık ve şefkatle çoğu zaman kendinize sormaktan kaçındığınız soruları soracaksınız. Bu kitap aynı zamanda ‘terapiye inanmayanlar’ için. “Ben istersem kendim hallederim, her şey insanın kafasında biter” diyenler için.

 


***

 


KARANLIKTA ÖYKÜLER - (Barry Pain)


İngiliz yazar Barry Pain, daha çok mizahi yazılarıyla tanınsa da, uzun kariyeri boyunca birçok korku öyküsü ve romanı da kaleme almıştır. 1901’de yayımlanan Karanlıkta Öyküler, ışığın bir yolunu bulup nadiren sızabildiği on öyküden oluşur. H. P. Lovecraft’ın Cthulhu evreninin önemli parçalarından “Kapının Önündeki Şey” adlı öyküsüne ilham kaynaklığı eden “Ölmeyen Şey” de bunların arasındadır. Bir tren kazasını saplantı haline getiren bir rahip, öldürdüğü kurbanının yüzüne yansıyan yeşil ışığı zihninden çıkaramayan bir katil, gizemli bir gri kedi ve ay ışığının tutsağı olan bir prenses… Hepsi de Barry Pain’in kaleminin siyah mürekkebine batmıştır.

 


***

 


SAZIN TELİ KOPTU..

 


1970’li yılların Ankara’sında başlayan, araya giren sürgün yıllarıyla pekişen, gücü asla eksilmeyen bir dostluk: Zülfü Livaneli’yle Erdal Öz’ün dostluğu. Edebiyat tutkusunu paylaşan iki gençten biri dünya çapında bir müzisyene evrilirken, diğeri Türkiye’nin en önemli yayıncılarından biri haline geliyor; yıllar içinde de eşine az rastlanır dayanışmanın mimarları oluyorlar. Can Yayınları'ndan çıkan 'Sazın Teli Koptu', Livaneli-Öz dostluğunun anılarla, mektuplarla, söyleşilerle, yazılarla kurulmuş hikayesi olduğu kadar, Türkiye ve Avrupa için bir dönem panoraması da sunuyor.

 


*****

 


MUHTEŞEM İSYANKARLAR - (Andrea Wulf)

 


Andrea Wulf’un,18. yüzyılda Almanya’da bir araya gelen ve romantizm kavramını ortaya atan, bir grup olağanüstü düşünürün yaşamlarına ve aşklarına ışık tutan çalışması Muhteşem İsyankârlar, Ayrıntı Yayınları’ndan çıktı! Muhteşem İsyankârlar, bireysel yaratıcılığın ve özgürlüğün muazzam olanaklarını ve muazzam risklerini birlikte keşfeden, müşterek-felsefeyi parlak zihinlerinden süzen Goethe, Schiller, Hegel gibi düşünürlerin isyankârlıklarını derinlemesine ele alıyor.

 

 

Wulf’un incelikli bir araştırma sonucunda, akıcı bir anlatımla kaleme aldığı çalışması, sonsuza dek dönüştüren bir zihin devriminin fitilini ateşleyen bu isimlerin, Almanya’nın küçük üniversite şehri Jena’da kesişen hikâyelerini anlatıyor. Sadece o dönemi değil, bugünümüzü anlamak için de okunması gereken bir kitap…

 


*****

 


İZLENİMCİLERİN ÖZEL HAYATI - (Sue Roe)

 


Manet, Monet, Pissarro, Cézanne, Renoir, Degas, Sisley, Berthe Morisot ve Mary Cassatt... Çağdaşları tarafından alay konusu edilip göz ardı edilseler de günümüzde tablolarına paha biçilemiyor. Eserleri dünya çapında tanınan bu grubun özel hayatları pek bilinmemektedir. Sue Roe Alfa Yayınları'ndan çıkan 'İzlenimcilerin Özel Hayatı'nda Paris’teki stüdyolarından çalkantılı aşk hayatlarına, geçim sıkıntılarından sergilerine değinerek izlenimcilerin özel hayatını aktarıyor. İzlenimciler yirmi yılı aşkın birlikte yaşayıp çalışıyor, Fransa-Prusya savaşının ardından hayatlarını yeniden kurma mücadelesi veriyor, alışılmışın dışındaki tablolarına halkın ve eleştirmenlerin acımasız yorumlarına karşı birlikte ayakta duruyor.

 


*****

 


MÜZİK 

 

BABİL... 

 


Nil Karaibrahimgil, yeni şarkısı ‘Babil’i müzikseverlerin beğenisine sundu.

 


Sözü ve müziği Nil Karaibrahimgil’e ait şarkının düzenlemesi Mustafa Ceceli imzası taşıyor. Bir akşamüstü bir yelkenlide yazılan şarkı, bu soğuk kış günlerine ilaç gibi geldi. Şarkı, yeni bir yıla girmeye hazırlık yaptığımız şu sıralarda bizi dansa ve neşeye davet ediyor. Şarkının klibini Karaibrahimgil’in eşi Serdar Erener çekmiş.

 


***

 


Yazan Kalem Siyah...

 


Kubat’ın modern sound ile yeniden yorumladığı ‘Yazan Kalem Siyah’, Studio14 etiketiyle yayınlandı.

 


Sözü ve müziği Şenol Tezcan’a ait olan şarkının düzenlemesini Muhlis Gedik (Mugo) yapmış. Şarkıya Arda Ok’un yönetmenliğinde bir de klip çekilmiş.

 


Kubat, kendisine has tarzıyla yine güzel bir çalışmaya imza atmış. Yolu açık olsun.

 


***

 


‘Araf Müzikali’ 

 


BKM’nin yeni prodüksiyonu ‘Bir Mor ve Ötesi Müzikali: Araf’ın prömiyeri, geçtiğimiz günlerde Maximum Uniq Hall’de gerçekleşti. İlk oyun için büyük heyecan taşıyan müzikal ekibi, sahnede unutulmayacak bir şölene imza attı.

 


Baran Bölükbaşı, Şifanur Gül, Reha Özcan, Canan Ergüder, Beyti Engin’in başrolünde yer aldığı müzikalin ilk oyunu hayranlık dolu gözler ve alkışlar eşliğinde sahnelendi. Oyunun sonunda sahne önünde ve arkasında yer alan tüm kadro sahneye davet edilirken ‘Mor ve Ötesi’ grubu da ekibi yalnız bırakmadı.

 


Türkiye’de ‘jukebox müzikal’ türünün ilk gerçek örneği olan müzikal, Mor ve Ötesi’nin şarkıları ile Shakespeare’in ölümsüz oyunu Hamlet’i birleştiriyor. Hamlet’in yüzyıllardır sorduğu sorular, ‘Mor ve Ötesi’nin şarkılarıyla cevabını buluyor.

 


***


TİYATRO

 


31 yıl sonra...

 


Yılmaz Erdoğan’ın 1993 yılında yazdığı ve sahnelendiği yıllarda rekor düzeyde seyirci sayısına ulaşan oyunu, 31 yıl sonra ‘Kadınlık Bizde Kalsın-Sevme Beni’ adıyla tiyatro sahnesine geri dönüyor.

 


Erdoğan’ın yeni skeçler ekleyerek yeniden kaleme aldığı oyunun başrolünü daha önce de olduğu gibi usta oyuncu Yasemin Yalçın üstleniyor. Oyun, Vigor Kültür Sanat ve Yasemin Yalçın Tiyatrosu’nun ortak yapımı olarak sahneye taşınacak. Prömiyerini 6 Aralık Cuma akşamı saat 20.30’da Trump Sahne’de gerçekleştirecek olan oyunun biletleri de satışa çıktı.

 


Prömiyerin ardından farklı şehirlerde tiyatro seyircisiyle buluşmaya devam edecek oyunun kadrosunda Yasemin Yalçın’la birlikte İlyas İlbey, Eylül İlbey, Cenk Tunalı, Sertaç Akkaya, Deniz İnanç, Yağmur Sevgi Koysal ve Yasemin Çıtak bulunuyor.

 

 

“Sanat, gereksiz şeylerin ayıklanmasıdır.”

 

 

- Pablo Picasso

 

 

Sanatla kalın... 



Bu yazı 223 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI