Bugun...


MACİT SOYDAN

facebook-paylas
KUŞAKLAR - 7 -
Tarih: 22-05-2023 08:30:00 Güncelleme: 22-05-2023 08:30:00


Eğitim camiasında Y nesli

Eğitim camiasında özellikle üniversitelerdeki durumlara da bir göz atalım; Y nesli çoğunlukla üniversite öğrencilerinden oluşuyor. Üniversitelerdeki öğretim elemanları ise çoğunlukla X ve Baby boomer nesillerinden ki, tehlike burada başlıyor!

Y neslinin genellikle dersleri dinlemeyen, tembel öğrencilerden oluştuğu zannediliyor. Hâlbuki IQ seviyeleri oldukça yüksek. Onlar aynı anda birden fazla iş yapmaya o kadar alışkınlar ki, derslerde de farklı şeylerle meşgul olmak istiyorlar. Örneğin, herhangi bir cep telefonu uygulaması veya internette sosyal ağ, blog vs. uygulamalarını ders esnasında da takip etmek, sosyal dünyalarından kopmamak istiyorlar. Tabi bu da X nesli öğretim elamanlarını çılgına çevirebiliyor. Aslında aynı anda birden çok etkinliğe dahil olmak istiyorlar. Tek bir şeye konsantre olmak onlar için sıkıcı.

X nesli genellikle disiplini sever ve aynı anda birden fazla işle meşgul olma yeteneği pek yoktur. Bu durum onları Y neslinden ayırır ve özellikle öğrenme-öğretme etkinliklerinde sorun yaşamalarına sebep olur. Böyle bir durumda, öğretim elemanları “dersi dinlemiyorsun”, “dersi dinlemeyen dışarı çıkabilir”, “ne kadar saygısızsın” gibi tepkilerle öğrencilerin derse olan ilgi ve motivasyonlarını düşürebiliyor. Uyuşmazlık da işte bu noktada başlıyor. Öğretim elemanı kapasiteli öğrencileri “tembel, işe yaramaz” gibi sıfatlarla yanlış tanıyabiliyor. Bu durum belki de onların geleceğine dahi engel olabiliyor.

Baby boomer kuşağındaki öğretim elemanları X kuşağına göre daha disiplinlidir. Yeniliklere daha zor adapte olabiliyor. Bu durum Y kuşağı ile uyuşmazlıklarını daha da arttırıyor.

Eğitimde sosyal ağlar

Son günlerde “eğitimde sosyal ağların kullanımı” konuşuluyor. Bunun sebebi, teknolojiye meraklı Y nesli üniversite öğrencilerinin Facebook, Twitter gibi sosyal ağlarda günlük olarak çok sık vakit geçirmeleridir. Bu durumda, X nesli ve baby boomer sakinleri Y nesli ile sosyal ağlar aracılığıyla köprü kurabileceğini düşünüyor. Öğrencilerin kendilerini en açık olarak ifade ettikleri bir mecra olarak düşünüldüğünde sosyal ağlar, eğitim amaçlı kullanılabilir. Fakat bu durum teknolojiden uzak olan baby boomer’lar ile yeniliklere adapte olmaya çalışan x neslinin hoşuna gitmeyebiliyor.

Ayrıca, yapılan pek çok araştırmada, üniversite öğrencilerinin sosyal ağları etkin kullandıkları görülüyor.

Sonuç olarak, gençler sosyal ağların eğitim amaçlı kullanılabileceğine inanıyor. Derslerin Facebook ortamında yürütülmesi örneğinde de motivasyonlarının çok yüksek olduğu görülüyor. Bu durumun X ve baby boomer nesillerine anlatılması gerekiyor ki; sosyal ağlar aracılığıyla öğrencileri ile aralarında köprü kurabilecekleri gerçeği her türlü gözler önüne seriliyor.

Evet, nesillerin belirli noktalarda birleştirilmesi, hatta birleşirken aralarda geçişlerin olması insanlığın uyum içinde yaşaması için gerekiyor. Burada nesillerin özellikleri devreye giriyor. Her bir nesil eğer birbirinin özelliğini bilir ve ona göre anlayış geliştirirse uyum içinde yaşamak ancak o zaman mümkün olabilecektir.

Buradan itibaren dilerseniz Y ve Z kuşaklarını karşılaştırmalı olarak ele alalım...

Y ve Z Kuşaklarının Anlamı ve Aralarındaki Farklar

Herkesin Dilinde Olan Y ve Z Kuşakları Ne Anlama Geliyor, Aralarındaki Fark Nedir?

Günlük hayatta ve özellikle internet ortamında en sık karşılaştığımız kavramların arasında Y ve Z kuşakları bulunuyor. Uzun süredir araştırmalara ve gözlemlere tabii tutulan bu kuşakların kendi aralarında anlamları ve elbette farklılıkları da bulunuyor.

Toplumsal olarak ne zaman bir araştırma yapılsa, ayrım direkt olarak kuşaklar arası veriliyor ancak bu kuşaklar tam olarak ne anlama geliyor ve neden bu konuda birçok ayrım var, hiç düşündünüz mü? Bu konuya kesin bir anlam kazandırmak, Y ve Z kuşakları hakkında söylenenlerden kaçı doğru, kaçı sadece önyargıdan oluşuyor. Şöyle bir bakarsak,  

Akıllı telefonla en haşır neşir kuşak: Z kuşağı

Doğum yılı aralığı: 1997 - 2012

Mevcut yaş:  9 - 24

İlgi alanları: Akıllı telefon ve tablet

Etkilendiği dönem: Sosyal medya ve akıllı telefonların patlama yaptığı 2000’ler ve sonrası

Dilerseniz listemize, en genç kuşak olan Z kuşağından başlayalım. 9 - 24 yaş arasındaki herkes Z kuşağı olarak nitelendiriliyor ancak bazı kaynaklarda bu yaş sınırları farklılık gösterebiliyor.

Peki bu Z kuşağının hayattan beklentisi ne? Diğer kuşaklardan ne farkı var?

Etnik ve kültürel açıdan zengin bir toplumdan oluşan Z kuşağı din, dil ve ırkın önemli olmadığını, dünyadaki bütün insanların eşit olduğunu düşünüyor. Eylem yapmaya, düşüncelerini sert bir dille gösterme konusunda Y kuşağı kadar cesaretli değiller ancak düşüncelerini belirtmekten de kaçınmıyorlar.

Z kuşağı zaten teknolojiye en çok güvenen toplum olarak biliniyor ve yapılan araştırmaların arasında sosyal medyayı en aktif kullanan kuşağın yine Z olduğu ortaya çıkıyor.

Z kuşağı, bugüne kadar en iyi eğitilmiş toplumu yansıtıyor.

okul

Z kuşağının en büyük özellikleri arasında iyi derecede eğitim almaları bulunuyor. Z kuşağındaki gençlerin ebeveynleri, çoğu Y kuşağındaki ebeveynlere göre en az bir üniversite bitirmiş bireyler olarak karşımıza çıkıyor. Eğitim almış ebeveynler, Z kuşağındaki çocuklarının da eğitim görmesini istiyor ve bu yüzden sadece okula değil, kurs ve çeşitli seminerlere de son derece önem veriyor.

Z kuşağı kuşağı hakkındaki genel görüşler / önyargılar

genç

İnsanları olduğu gibi kabul etme eğilimindedirler, bu yüzden komplekssiz bir yaşam tarzları vardır.  Sosyal medyada gördükleri bilgileri çok fazla sorgulamazlar, direkt doğru olarak kabul ederler.  En yaratıcı kuşaklardandır.  Teknoloji de dahil olmak üzere hemen hemen her şeyi çok hızlı tüketirler, bu yüzden çabucak sıkılırlar.  Uzun süre çalışmaktan çok hoşlanmazlar, imkanlar doğrultusunda rahatlarına düşkün olmayı tercih ederler.  Dış görünüş konusunda belirli bir kalıba girmeyi sevmezler, rahat ve şık giyinmeyi tercih ederler.  Bireysel olmayı severler ancak kafa dengi insanlarla işbirliği yapmaktan da hoşlanırlar.

Internetin içine doğan kuşak: Y kuşağı

Doğum yılı aralığı: 1980 - 1996

Mevcut yaş:  25 - 41

İlgi alanları: Televizyon, müzik, iş ve günlük hayat arasında denge

Etkilendiği dönem: Televizyon ve internetin yeni yeni popülerleştiği zamanlar

Sırada 1981 ve 1997 yılları arasında doğan Y kuşağı bulunuyor. Y kuşağının en bilinen özellikleri arasında bağımsız olmaya son derece yatkın olmaları, sosyal eşitliğe inanmaları ve sabırsız olmaları bulunuyor.

Z kuşağı teknoloji ile son derece ilgili olabilir ancak gözünü internetle açan insanların da Y kuşağına ait olduğunu unutmamak lazım. Televizyon ve internetle ilk kez karşılaşan nesil olan Y kuşağı, akıllı telefon ya da tabletlerden çok ilgisini televizyonlara ve internet alemine yöneltmiş durumda. Hatta Y kuşağı, teknolojiye olan ilgisi yüzünden çoğu zaman iGeneration olarak da anılıyor.

Y kuşağının girişimcilik konusundaki iddialarının, Z kuşağından çok daha fazla olduğunu söyleyebiliriz aslında.

Y kuşağı, ofis hayatına uygun değil

Ayrıca bugüne kadar yapılan araştırmaların neredeyse hepsinde Y kuşağının ofis hayatına uygun olmadığı, iş hayatına atıldıktan hemen sonra kendi işlerini kurmak istemeleri ortaya çıkıyor. Bunun en büyük nedeni ise bugüne kadar diretilen standart mesai saatlerinin Y kuşağı tarafından hoş karşılanmaması bulunuyor.

Z kuşağında göre daha çok sonuç odaklı çalışmalar üzerinde yoğunlaşan Y kuşağı, özellikle de bilişim, pazarlama, sosyal medya ve iletişim sektörlerinde çalışmayı tercih ediyor. Yapılan araştırmalar sonucunda ebeveynler, Y kuşağındaki çocuklarına kendilerinden daha iyi bir hayat sunabilmek için epey bir gayret göstermiş ve bu da Y kuşağının eğitim ve genel kültür konusunda mükemmeliyetçi olmalarına yol açmış.

Y kuşağı hakkındaki genel görüşler / önyargılar

selfie

Sabırsız ve ve aynı zamanda sadakatsiz olarak anılırlar.

Yapılan araştırmalara göre özellikle işyerinde pohpohlanmak hoşlarına gider.

İş ile ilgili yüz yüze görüşme yapmak yerine e-posta ile haberleşmeyi tercih eder.

İş hayatında mutlu olmayı para kazanmaktan daha çok ister.

Özgüvenleri yüksektir ve bu yüzden de görüşlerini savunmaktan çekinmezler.

Otoriter yapıdan hoşlanmazlar, genellikle bireysel hareket etmeyi tercih ederler.

Mesai saatlerini kendileri belirlemek isterler.

Bilgi ve deneyim eksikliği çekerler, bu yüzden kendilerini kanıtlamak için çeşitli kurs ve seminerlere katılırlar.

Bu önyargılara inanmak ne kadar doğru?

akıllı telefon

Her iki kuşağa da yöneltilen iddiaları biraz daha detaylı düşündüğümüz zaman, bu tarz özelliklerin kesinlikle bir genele vurulmaması gerektiğini anlamak hiç de zor olmuyor. Z kuşağının teknolojiyle en çok haşır neşir olan nesil olduğunu söylemiştik, değil mi? Sosyal medyada sürekli mükemmel bir hayatın yansıtıldığı, güzellik algısının çok farklı seviyelere çıkarıldığı bir dünyada, gençlerden komplekssiz olmalarını beklemek biraz yanlış olmaz mı?

Devam edecek...

macit.soydan@gmail.com

***



Bu yazı 1907 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
1 Galatasaray 31 27 1 3 69 20 84 +49
2 Fenerbahçe 31 26 1 4 83 27 82 +56
3 Trabzonspor 31 16 11 4 54 41 52 +13
4 Beşiktaş 31 14 12 5 41 37 47 +4
5 Kasımpaşa 31 13 11 7 55 55 46 0
6 Çaykur Rizespor 31 13 12 6 40 47 45 -7
7 Başakşehir FK 31 12 12 7 39 36 43 +3
8 Antalyaspor 31 10 9 12 36 34 42 +2
9 Alanyaspor 31 10 9 12 41 42 42 -1
10 Sivasspor 31 10 10 11 37 43 41 -6
11 Adana Demirspor 31 9 10 12 48 43 39 +5
12 Samsunspor 31 10 14 7 35 41 37 -6
13 Kayserispor 31 10 12 9 36 45 36 -9
14 MKE Ankaragücü 31 7 11 13 37 40 34 -3
15 Hatayspor 31 7 12 12 36 41 33 -5
16 Konyaspor 31 7 12 12 32 45 33 -13
17 Gaziantep FK 31 8 16 7 34 47 31 -13
18 Fatih Karagümrük 31 7 15 9 34 39 30 -5
19 Pendikspor 31 7 15 9 34 61 30 -27
20 İstanbulspor 31 3 21 7 22 59 13 -37
Takım O G M B A Y P AV
1 Eyüpspor 29 22 6 1 68 25 67 +43
2 Göztepe 29 18 6 5 50 18 59 +32
3 Sakaryaspor 29 14 7 8 43 30 50 +13
4 Çorum FK 29 14 8 7 47 30 49 +17
5 Kocaelispor 29 14 8 7 43 34 49 +9
6 Bodrumspor 29 13 7 9 36 19 48 +17
7 Bandırmaspor 29 12 8 9 44 25 45 +19
8 Gençlerbirliği 29 11 7 11 34 28 44 +6
9 Boluspor 29 12 10 7 27 32 43 -5
10 Erzurumspor FK 29 11 8 10 28 25 40 +3
11 Ümraniyespor 29 9 13 7 33 41 34 -8
12 Şanlıurfaspor 29 8 12 9 26 30 33 -4
13 Keçiörengücü 29 8 12 9 25 35 33 -10
14 Manisa FK 29 7 11 11 34 35 32 -1
15 Tuzlaspor 29 8 14 7 30 44 31 -14
16 Adanaspor 29 9 16 4 23 41 31 -18
17 Altay 29 5 21 3 13 65 15 -52
18 Giresunspor 29 2 23 4 13 60 7 -47
Takım O G M B A Y P AV
1 Esenler Erokspor 32 22 5 5 69 27 71 +42
2 Bucaspor 1928 32 20 3 9 50 19 69 +31
3 Van Spor FK 31 20 5 6 51 31 66 +20
4 1461 Trabzon FK 32 18 6 8 59 33 62 +26
5 Ankaraspor 32 15 6 11 40 26 56 +14
6 Yeni Mersin İdman Yurdu 32 15 7 10 43 27 55 +16
7 Beyoğlu Yeniçarşıspor 32 13 13 6 40 32 45 +8
8 Karacabey Belediye Spor 32 11 10 11 33 30 44 +3
9 Ankara Demirspor 32 13 14 5 35 34 44 +1
10 Diyarbekir Spor 32 11 13 8 33 33 41 0
11 Kırklarelispor 33 10 13 10 26 35 40 -9
12 Altınordu 32 9 12 11 37 32 38 +5
13 Nazilli Belediyespor 33 11 14 8 37 50 38 -13
14 Serik Belediyespor 32 9 13 10 28 34 37 -6
15 Hes İlaç Afyonspor 32 8 13 11 18 34 35 -16
16 Zonguldak Kömürspor 32 8 16 8 31 52 29 -21
17 Kırşehir Futbol SK 33 5 21 7 29 65 22 -36
18 Bursaspor 32 5 19 8 23 54 20 -31
19 Adıyaman FK 32 3 23 6 21 55 15 -34
Takım O G M B A Y P AV
1 Kepezspor FAŞ 25 20 1 4 60 13 64 +47
2 Aliağa Futbol A.Ş. 26 18 0 8 53 14 62 +39
3 52 Orduspor FK 26 13 7 6 36 25 45 +11
4 Ayvalıkgücü Belediyespor 25 12 6 7 32 22 43 +10
5 İnegöl Kafkas GK 25 11 6 8 27 24 41 +3
6 Edirnespor 25 12 9 4 39 24 40 +15
7 Mardin 1969 Spor 25 11 10 4 35 30 37 +5
8 K.Çekmece Sinopspor 26 10 10 6 36 26 36 +10
9 Artvin Hopaspor 25 9 9 7 32 24 34 +8
10 Karabük İdmanyurdu Spor 25 9 12 4 22 38 31 -16
11 Talasgücü Belediyespor 25 8 14 3 26 39 27 -13
12 Kırıkkalegücü FK 25 7 13 5 24 31 26 -7
13 Gümüşhanespor 25 4 12 9 21 41 21 -20
14 Malatya Arguvanspor 25 2 19 4 12 46 10 -34
15 Tarsus İdman Yurdu 25 2 20 3 16 74 9 -58
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 12/04/2024 Trabzonspor vs Sivasspor
 13/04/2024 Kasımpaşa vs Konyaspor
 13/04/2024 MKE Ankaragücü vs Gaziantep FK
 13/04/2024 Adana Demirspor vs Kayserispor
 13/04/2024 Beşiktaş vs Samsunspor
 14/04/2024 Pendikspor vs Başakşehir FK
 14/04/2024 Çaykur Rizespor vs Antalyaspor
 14/04/2024 Hatayspor vs İstanbulspor
 14/04/2024 Fatih Karagümrük vs Fenerbahçe
 15/04/2024 Alanyaspor vs Galatasaray
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 12/04/2024 Manisa FK vs Eyüpspor
 13/04/2024 Keçiörengücü vs Gençlerbirliği
 13/04/2024 Boluspor vs Ümraniyespor
 13/04/2024 Altay vs Çorum FK
 14/04/2024 Tuzlaspor vs Göztepe
 14/04/2024 Şanlıurfaspor vs Bandırmaspor
 14/04/2024 Kocaelispor vs Giresunspor
 15/04/2024 Erzurumspor FK vs Sakaryaspor
 15/04/2024 Adanaspor vs Bodrum FK
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 13/04/2024 Esenler Erokspor vs Bursaspor
 13/04/2024 Karacabey Belediye Spor vs Ankaraspor
 13/04/2024 Yeni Mersin İdman Yurdu vs Nazilli Belediyespor
 14/04/2024 1461 Trabzon FK vs Bucaspor 1928
 14/04/2024 Diyarbekir Spor vs Beyoğlu Yeniçarşıspor
 14/04/2024 Hes İlaç Afyonspor vs Ankara Demirspor
 14/04/2024 Kırklarelispor vs Serik Belediyespor
 14/04/2024 Van Spor FK vs Altınordu
 14/04/2024 Zonguldak Kömürspor vs Adıyaman FK
 14/04/2024 Diyarbekir Spor - Beyoğlu Yeniçarşıspor Diyarbekir Spor ligdeki son 7 maçında hiç kazanamadı  Beyoğlu Yeniçarşıspor yenilmez
 14/04/2024 Hes İlaç Afyonspor - Ankara Demirspor Ankara Demirspor ligde deplasmandaki son 6 maçında hiç kazanamadı  Hes İlaç Afyonspor yenilmez
 17/04/2024 Van Spor FK - Ankaraspor Ankaraspor ligde deplasmandaki son 6 maçında hiç kazanamadı  Van Spor FK yenilmez
 17/04/2024 Van Spor FK - Ankaraspor Van Spor FK ligde evindeki son 7 maçını kazandı  Van Spor FK kazanır
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 14/04/2024 Artvin Hopaspor vs Karabük İdmanyurdu Spor
 14/04/2024 Ayvalıkgücü Belediyespor vs Kırıkkalegücü FK
 14/04/2024 Gümüşhanespor vs Aliağa Futbol A.Ş.
 14/04/2024 K.Çekmece Sinopspor vs Talasgücü Belediyespor
 14/04/2024 Malatya Arguvanspor vs İnegöl Kafkas GK
 14/04/2024 Mardin 1969 Spor vs Kepezspor FAŞ
 14/04/2024 Tarsus İdman Yurdu vs Edirnespor
 14/04/2024 Artvin Hopaspor - Karabük İdmanyurdu Spor Karabük İdmanyurdu Spor ligde deplasmandaki son 5 maçında hiç kazanamadı  Artvin Hopaspor yenilmez
 14/04/2024 Artvin Hopaspor - Karabük İdmanyurdu Spor Artvin Hopaspor ligde evindeki son 7 maçında hiç kaybetmedi  Artvin Hopaspor yenilmez
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


NAMAZ VAKİTLERİ
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI